Veel mensen vragen zich af of ze beter kunnen wachten op een overheidssubsidie voor thuisbatterijen. Het antwoord is duidelijk: ook zonder subsidie is een thuisaccu een slimme investering. Hier zijn drie belangrijke redenen waarom:
1. Hoge energieprijzen
De energiemarkt is onvoorspelbaar en de prijzen blijven fluctueren. Met een thuisbatterij ben je minder afhankelijk van het net en verhoog je je eigen verbruik van zonnestroom tot 60 à 80%, wat een flinke besparing oplevert op je elektriciteitsrekening.
2. Overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen
Door de groei van zonne- en windenergie ontstaan er steeds vaker stroompieken op het net. Een thuisbatterij helpt deze pieken te verminderen door overtollige energie op te slaan en later te gebruiken. Dit draagt bij aan een stabiel en duurzaam elektriciteitsnet.
3. Afschaffing van de salderingsregeling
De salderingsregeling wordt afgebouwd en vanaf 2027 is deze regeling volledig verdwenen. Dit betekent dat teruggeleverde stroom minder geld oplevert. Met een thuisbatterij gebruik je meer van je eigen zonne-energie, waardoor je minder afhankelijk bent van het energienet en je kosten bespaart.
Btw-teruggave op thuisbatterijen sinds 2024
Hoewel er nog geen subsidie is, biedt de overheid wél een btw-teruggave op de aankoop van een thuisbatterij. Dit geldt ook als je geen zonnepanelen hebt. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Je hebt een dynamisch energiecontract waarin de tarieven gekoppeld zijn aan de marktprijzen.
- Je thuisbatterij is slim, wat betekent dat deze automatisch laadt wanneer stroom goedkoop is en ontlaadt wanneer de prijzen hoog zijn.
- Je doet de btw-test om te controleren of je in aanmerking komt voor teruggave.
Satero helpt je bij het aanvragen van de btw-teruggave en adviseert je over de juiste thuisbatterij-oplossing. Check HIER of de BTW teruggave voor jou ook geldt!
Verwerk HIER jouw aanvraag.
Neem contact met ons op voor meer informatie!
Subsidies thuisbatterij voor bedrijven
Voor bedrijven zijn er fiscale voordelen beschikbaar via de Energie-investeringsaftrek (EIA). Hiermee kunnen ondernemingen 40% van de investeringskosten voor een thuisbatterij aftrekken van de fiscale winst. Dit verlaagt de belastingdruk en maakt een thuisbatterij een rendabele investering. Belangrijke voorwaarden zijn:
- De batterij moet op de Energielijst van de RVO staan.
- De investering bedraagt minimaal € 2.500.
- De batterij moet geschikt zijn voor de stationaire opslag van duurzaam opgewekte energie.
Wil je als ondernemer profiteren van de EIA? Satero adviseert je graag over de mogelijkheden en helpt je bij de aanvraag.
Hoe zonne-energie optimaal gebruiken zonder thuisbatterij?
Heb je nog geen thuisbatterij, maar wil je toch zoveel mogelijk van je eigen zonnestroom gebruiken? Dit kun je doen door:
- Slimme timers te gebruiken voor je huishoudelijke apparaten, zodat ze draaien wanneer je zonnepanelen het meeste opwekken.
- Je elektrische auto overdag op te laden in plaats van ’s nachts.
- Een energieverbruiksmanager te installeren om inzicht te krijgen in je verbruik en te sturen op efficiëntie.
Subsidie thuisbatterij in de toekomst?
Hoewel er op dit moment geen specifieke subsidie is, groeit de vraag naar thuisbatterijen. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat de overheid een stimuleringsregeling introduceert. Tot die tijd blijft een thuisbatterij een slimme investering voor wie wil besparen op energiekosten en onafhankelijker wil worden van het net.
Advies en installatie door Satero
Overweeg je een thuisbatterij? Satero biedt persoonlijk advies en professionele installatie van hoogwaardige thuisbatterijen. Wij helpen je bij:
✅ Het kiezen van de juiste batterijcapaciteit ✅ De btw-teruggave en fiscale voordelen ✅ Een betrouwbare en nette installatie
Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of vraag direct een offerte aan!