Heb ik nu 1- of 3-fase in mijn meterkast?

Ben je jezelf aan het oriënteren op een laadstation aan huis op op het bedrijf? Dan komt al snel de vraag of je een 1- of 3-Fase lader wilt hebben. SImpelweg omdat je graag zo snel mogelijk jouw EV opgeladen wilt hebben. Wat is nu een 1-Fase of een 3-Fase Groepenkast en wat is eigenlijk het verschil?

1-Fase Groepenkast

Om het verschil te kunnen definiëren is het handig om te weten wat een 1-Fase groepenkast is. Deze kan je ongeacht het merk of type herkennen aan de 2-polige aardlekschakelaars en de 2-polige hoofdschakelaar. Deze schakelaars kan je herkennen aan het feit dat ze 2 modules breed zijn (36 mm). Deze groepenkast zit in de meeste woningen.

3-fase Groepenkast

Nu je weet wat een 1-Fase groepenkast is. kan je ook een 3-fase groepenkast erkennen. Dit type kast is voorzien van dezelfde aardlekschakelaars (2P), maar een bredere hoofdschakelaar (4P). De breedte is dan 72mm en deze neemt 4 modules ruimte in beslag.

Heb je nu zo’n 3-Fase Groepenkast dan kan je ook een krachtstroom installeren.

Wat is nu het verschil?

Oke…heel mooi allemaal. Maar wat heb ik nu voor groepenkast? Ik hoor het je denken.

Het aantal fase kan je herkenen aan 2 punten. Komen er 2 draden onderuit de groepenkast, dan heb je 1 fase. Komen er nu 4 uit, dan heb je een 3-fase kast. Je hebt namelijk altijd 1 draad meer dan je aantal fases. Dat is de nuldraad.

Op veel kasten staat tegenwoordig ook een typering waar je het aan kan herkenen. Kijk maar eens bij je kWh-meter in je meterkast. Bij een 1-fase aansluiting staat daar 220/230V. Maar staat daar 3×220/230V of 380/400V? Dan heb je een 3-fase groepenkast.

Kom je er nu nog niet uit? Geen probleem. Je netbeheerder kan je hier direct antwoord op geven

Wat moet ik nu dan doen om mijn auto zo snel mogelijk op te laden?

Dat kan je nu nog niet zeggen helaas….Het hangt namelijk ook af van de maximale laadsnelheid van jouw elektrische auto. Vindt je dit nu lastig en wil je graag advies op maat? Wij helpen je graag!

Neem contact met ons op via mail of telefoon en we begeleiden je stap voor stap naar jouw juiste keuze!

ABB krachtgroep 3P+N 16A C-karakteristiek
De waardering van satero.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 89 reviews.