Welke stroomkabel moet ik gebruiken voor mijn laadpaal thuis?
Wanneer je elektrische auto rijdt dan wil je graag dat je jouw auto met regelmaat kan opladen. Dit kan natuurlijk bij een publieke laadpaal of bij een snellaadstation (oftewel DC lader). Maar het makkelijkste is gewoon lekker thuis jouw elektrische auto opladen met je eigen laadpaal. Dit kun je doen via een 230V thuislader, maar dan moet je wel heel veel geduld hebben. Nu is geduld een schone zaak, maar dit kan wel tot een 32 uur duren….. Mooier is het natuurlijk om je eigen laadpaal thuis te hebben.
Welke stroomkabel moet ik dan gebruiken voor mijn laadpaal?
Om dit te bepalen moet je eerst weten waar je je laadpaal wilt plaatsen. Kan je hem op eigen oprit plaatsen? Tegen wand of vrijstaand ergen op je of naast je oprit? Wanneer je dit weet kan je namelijk inschatten hoeveel meter kabel je nodig heb en hoe je deze “route” af wilt leggen.
Om te bepalen welke stroomkabel je nodig hebt moet je namelijk zowel de afstand as het laadvermogen weten. Alleen dan kan je de juiste calculatie maken, maar later meer hierover.
Wanneer je de stroom / voedingskabel trekt is het een kleine moeite om ook alvast een datakabel mee te trekken. Naast het feit dat je menig laadstation kan aansluiten op het internet voor bijvoorbeeld updates heb je voor load balancing ook een datakabel nodig.
Daarnaast is het handig om de bekabeling in een buis te leggen. Wanneer je later dan aanpassingen moet doen kan je er altijd makkelijk bij zonder dat je de hele boel weer moet open graven.
Hoe lang is mijn auto aan het laden?
Omdat te kunnen berekenen moeten we je eerst even een spoedcursusje geven v.w.b. sommige elektrische vaktermen.
• Volt = Spanning, de kracht van de stromende stroom
• Ampère = Stroomsterkte, de hoeveelheid stromende stroom
• Kilowatt = Het vermogen van de auto
• KWh = Het vermogen uitgedrukt in tijd. Ook wel de inhoud van de ‘inhoud’ genoemd.
Het opladen van je elektrische auto kan je wel een beetje vergelijken met het vullen van je zwembadje met een tuinslang. Het aantal Volt is altijd gelijk….of er nu wel of geen water uit de slang komt. Wanneer er geen water uit de slang komt dan is er geen stroom, dus geen Ampère. Wanneer je de kraan open draait ontstaat er stroom (dus Ampère), hoe verder open hoe meer Ampere. Wanneer je het zwembad vult ontstaat er een verzameling van stroom, het vermogen (Watt).
Wanneer je over bovenstaand info beschikt kan je uitrekenen welke laadtijd je nodig hebt voor jouw elektrische auto.
Dat doe je dan weer als volgt….
Laadtijd (in uren) = (Accuformaat (kWh) x 1000) / Volt x Amphere
Bijvoorbeeld 230V x 16A = 3680 Watt. Wanneer je dit wilt uitdrukken in Kilowatt en tijd betekent dat 3,7 KWh (=kilowatt per uur). Bij een accu vermogen van 60 KWh duurt het laden, 60/3,7 = 16,2 uur.
Wanneer je dus 3x16A heb (3 Fase) kan dit dus 3x zo snel. Let op! Jouw auto moet dan wel op 3-fases kunnen laden.
Welke stroomkabel(dikte) heb ik nu nodig?
Eerder in deze blog heb ik je uitgelegd dat o.a. het vermogen bepaalt welke kabeldikte je nodig hebt. Daarnaast moet je ook rekening houden met de capaciteit van je netwerk en het laadvermogen van de auto.
Of dat het nog niet genoeg is..De afstand tussen de lader en de meterkast speelt ook een cruciale rol. Hieronder hebben we een mooi schema wat het allemaal zal verduidelijken.
De hierboven genoemde kabels kan je in onze webshop kopen. Wij adviseren je eigenlijk altijd een 3-fase kabel te trekken ook al heb je dit nu niet nodg. De meerprijs t.o.v. een 1-fase kabel valt mee en ben je gewaarborgd voor de toekomst.
Iedere laadpaal installatie en configuratie is uniek. Dus kom je er toch niet uit? Wij helpen je graag met de montage. Satero heeft gekwalificeerde monteurs die graag de installatie bij u komen installeren.