(Dynamic) Load Balancing, wat is dat nu eigenlijk?

Iedereen heeft het vast wel eens mee gemaakt. Er staat een wasje te draaien, de TV staat aan en door het huis heen zijn er verschillende stroomverbruikers actief. Dan zet je de vaatwasser aan of je wilt de auto gaan wassen met je hogedrukspuit en de stroom valt in eens uit. Dat komt omdat je je stroom netwerk hebt overbelast. Het gevolg is dat de aardlekschakelaar “uit” valt. Dit doet je groepenkast voor de veiligheid. Nu heb je een elektrische auto en wilt deze op datzelfde netwerk gaan opladen. Er komt dus een flinke stroomverbruiker bij. Het is dus belangrijk om goed na te gaan of jouw netwerk dit welk aan kan….Maar wees niet bang, er zijn oplossingen. De makkelijkste en beste is load balancing.

Hoe vervelend is het dat continue je stroom uitvalt doordat je netwerk overbelast is. Een vanzelfsprekende oplossing kan zijn dat je je meterkast “verzwaard”. Dat betekend simpelweg dat er meer stroom binnen stroomt en dat het aantal beschikbare ampères stijgt. Het verzwaren kan je doen binnen je -fase groep (230V), maar je kan ook uitbreiden naar 3-Fase (400V).

Voor het laden van je auto is het niet altijd nodig om 3-fase beschikbaar te hebben. Er zijn elektrische auto hun maximale laadsnelheid halen op 1-fase. In een ander blog van ons kan je meer lezen over 1- of 3-Fase.

Je hebt natuurlijk niet altijd die piek in stroombehoefte. Dynamic Load Balancing zorgt ervoor dat die piekbelasting wordt voorkomen en je stroom dus niet uitvalt.

Je kan dus ook kiezen voor een laadstation met Dynamic Load Balancing. Deze functie in je laadstation zorgt er simpelweg voor dat de capaciteit van je netwerk in de gaten wordt gehouden. Wanneer er een overbelasting ontstaat wordt het verbruik van de laadpaal afgestemd op de beschikbare capaciteit.
Simpel gezegd zorgt de functie Dynamic Load Balancing ervoor dat jouw laadpaal zich aanpast naar het beschikbare vermogen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of tijdens het laden van jouw elektrische auto de wasmachine of vaatwasser wel aan kan.
Bijkomend voordeel is dat je je meterkast niet hoeft te verzwaren, wat je als snel een flink aantal euro’s bespaard.

Dynamic Load Balancing is ideaal wanneer je bijvoorbeeld 2 elektrische auto’s tegelijkertijd wilt opladen. Wanneer je een slimme laadpaal (met een app) kan je zelfs instellen welke auto er sneller moet laden

Twijfel je nu wat in jouw situatie nodig is? Neem contact met ons op…we helpen je graag.

Load balancing in beeld
De waardering van satero.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 94 reviews.