De toekomst van de automarkt: Elektrisch is de Weg vooruit

In een niet al te verre toekomst zou Nederland wel eens de trotse eigenaar kunnen zijn van tien miljoen elektrische auto’s en meer dan vier miljoen laadpunten. Dit volgt uit een voorspelling van ElaadNL, een vooraanstaand kenniscentrum op dit gebied. Momenteel staat slechts 5 procent van het Nederlandse wagenpark op elektriciteit, maar deze cijfers voorspellen een snelle verschuiving: 50 procent elektrisch in 2035 en uiteindelijk volledig elektrisch in 2050.

Op korte termijn kan de groei van elektrische auto’s wat afgeremd worden door onzekerheid omtrent stimuleringsmaatregelen. Toch is ElaadNL er stellig van overtuigd dat de toekomst volledig elektrisch is. Het is geen kwestie van ‘of’, maar van ‘hoe snel’. Hoe staat het er momenteel voor op de elektrische automarkt en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Nederland, het land met de meeste laadpalen

Elektrisch is in opkomst, maar benzine nog domineert In het afgelopen jaar was ongeveer één op de drie nieuw verkochte auto’s elektrisch. Het aanbod van tweedehands elektrische auto’s blijft echter (nog) achter; meer dan driekwart van de verkochte tweedehands auto’s was vorig jaar op benzine.

Nederland is goed voorzien van laadinfrastructuur, met meer dan 140.000 (semi-)publieke laadpalen, wat neerkomt op één publieke laadpaal per drie elektrische auto’s. Dit aantal staat los van privélaadpalen thuis of op het werk, waarvan er al bijna een half miljoen zijn.

Europese beslissingen en lokale stimuleringen drijven elektrificatie Naast nationale stimuleringsmaatregelen wijst ElaadNL op Europese beslissingen als belangrijke stimulans voor de elektrische toekomst. De elektrische koers is al geruime tijd ingezet, met bijvoorbeeld een verbod op de verkoop van nieuwe fossiele brandstofauto’s in heel Europa vanaf 2035.

Fiscale voordelen stimuleren elektrische auto’s:

  • Geen aanschafbelasting van personenauto’s en motorrijwielen (bpm), in ieder geval voor dit jaar;
  • Geen motorrijtuigenbelasting (mrb) tot 1 januari 2025, waarna deze 25 procent zal bedragen;
  • Verlaagde bijtelling voor zakelijke rijders op de eerste 30.000 euro van de cataloguswaarde van de auto, waarbij brandstofauto’s 22 procent betalen en elektrische auto’s 16 procent.
  • Subsidies voor de aanschaf van nieuwe elektrische auto’s (2950 euro) of tweedehands exemplaren (2000 euro) met een fiscale waarde tot maximaal 45.000 euro. Deze regelingen gelden tot 1 juli 2025.

Hoewel elektrische auto’s duurder zijn in aanschaf, zijn ze goedkoper in gebruik vanwege lagere brandstofkosten en minder onderhoud. Echter, veel van de financiële voordelen worden volgend jaar afgebouwd, wat de aantrekkelijkheid voor (zakelijke) rijders kan verminderen.

Uitdagingen en kansen voor de elektrische automarkt De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) waarschuwt voor een mogelijke afname van interesse in elektrische auto’s vanwege stijgende rente en elektriciteitsprijzen, evenals het vervallen van fiscale voordelen. Toch benadrukt Roy Kleijwegt van Autoweek dat elektrische auto’s over het algemeen goedkoper worden, mede dankzij vrijstellingen zoals de aankoopbelasting.

Ondanks een mogelijke afname in interesse, vooral bij private leaseauto’s, blijft de vraag van zakelijke rijders hoog, deels door toenemende verplichtingen vanuit grote bedrijven. Niettemin gelooft de VNA dat de elektrische automarkt nog steeds stimulering nodig heeft om te groeien, met de nadruk op een beleidsvisie vanuit de overheid.

Toekomst: Elektrisch is de weg vooruit ElaadNL en experts zoals Stijn de Groen van KPMG zijn het erover eens dat hoewel de groei van elektrische auto’s op korte termijn kan afnemen, dit op de lange termijn geen hinderpaal vormt. Autofabrikanten investeren in elektrificatie, batterijtechnologie verbetert en de kosten dalen. De keuze voor elektrisch is in landen als China al lang gemaakt.

Kortom, hoewel er uitdagingen zijn zoals de beschikbaarheid van laadinfrastructuur en geopolitieke factoren, wijst alles erop dat de toekomst van mobiliteit onvermijdelijk elektrisch is.

De waardering van satero.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 94 reviews.