Heb ik een selectieve of klasse B aardlekschakelaar nodig?
Veel voorkomende vragen omtrent de aardlekbeveiliging in de groepenkast hebben betrekking op een selectieve aardlekschakelaar, klasse B aardlekschakelaar en het verschil tussen 30 mA en 300 mA.
Middels deze blog willen wij veel voorkomende vragen omtrent aardlekschakelaars beantwoorden, inzichtelijk maken welke variant u nodig heeft en wat de verschillen zijn tussen de verschillende aardlekschakelaars.
Verschillend aantal polen en mA bij standaard typen
“Wat is het verschil tussen 2-polig en 4-polig?”
De aardlekbeveiliging is te verkrijgen in een tweetal schakelaars.
- 2-polig (2P)
- 4-polig (4P)
De 2-polige aardlekschakelaars worden toegepast in een 1 fase groepenkast, maar ook in een 3 fase groepenkast. Op de 2-polige varianten worden installatieautomaten aangesloten. De 4-polige aardlekschakelaars worden toegepast in een 3 fase groepenkast, om krachtgroepen op aan te sluiten. Hieronder zijn de twee varianten in de bijbehorende 1 en 3 fase groepenkasten te zien.
Het is dus van belang om te weten welke groepenkast u heeft voordat u een extra 2P of 4P variant aanschaft. Het is eenvoudig om te achterhalen welke groepenkast u heeft door naar het aantal draden te kijken die uit de meter komen. Zijn dit twee draden? Dan heeft u een 1 fase groepenkast. Komen er vier draden uit, dan heeft u een 3 fase groepenkast. Naast het bekijken van het aantal draden is er nog een manier om het te herkennen: de kWh-meter. Op de kWh-meter staat 220/230V in het geval van een 1 fase groepenkast of 3×220/230V(380/400V) in het geval van een 3 fase groepenkast.
“Wat is het verschil tussen 30mA en 300mA?”
Voor woningen geldt tegenwoordig de regel dat 30mA lekstroom de elektrische installatie achter de aardlekschakelaar moet uitschakelen. U heeft bij een woning dus een component met 30mA lekstroom nodig.
De 300mA aardlekschakelaar is verplicht bij:
- Tijdelijke installaties in fabrieken
- Aan boord van schepen
- Ruimten met ontploffingsgevaar
- Vochtige ruimtes
- Ruimtes met bijtende gassen, dampen of stoffen
- Grond-, wegdek- en vloerverwarming anders dan voor ruimteverwarming
- Verplaatsbare wisselstroom aggregaten
Wat is een selectieve aardlekschakelaar?
Selectieve varianten bezitten vertraagd afschakelmateriaal. Deze schakelaars zijn stootstroom vast tot 5kA en staan altijd voor de ‘’normale” aardlek. Een selectieve variant wordt gebruikt om spanningsuitval te beperken tot het gedeelte waar de lekstroom gedetecteerd wordt.
“Wanneer heb ik een dit type nodig?”
Een selectieve aardlekschakelaar wordt vooral toegepast in situaties waar er buiten de normale groepen ook stroom benodigd is voor een schuur, garage of andere ruimte.
Ter illustratie: Er is een aardfout van 100mA geconstateerd in een eindgroep. De 30mA aardlek van de eindgroep wordt uitgeschakeld, de 300mA selectieve aardlekschakelaar zal niet reageren en zorgt ervoor dat de rest van de installatie zal blijven functioneren. Er hoeft maar een ‘’selectief’’ gedeelte worden uitgeschakeld.
“Hoe herken ik een selectieve aardlek?”
Het is mogelijk om deze aardlek te herkennen aan het symbool/letter S op het product.
Klasse A of klasse B?
“Welke aardlekschakelaar is klasse A?”
Een klasse A variant biedt bescherming tegen zowel sinusvormige-, als aangesneden wisselstromen en pulserende gelijkstromen. Met andere woorden: bescherming bij huishoudelijke elektronische apparatuur (bijvoorbeeld een elektrische oven of magnetron).
“Welke is klasse B?”
Omdat een klasse A aardlek te gevoelig is voor foutstromen van bepaalde net geschakelde apparatuur kan dit component soms onterecht een elektronische installatie uitschakelen of juist een installatie niet uitschakelen.
De klasse B variant herkent deze gelijkstromen wel en waarborgt dus wel een gewenste uitschakeling. Een klasse B aardlek is handig als u gebruik maakt van frequentie regelaars, medische apparatuur en UPS systemen. Ook als u een 3 fase laadpaal voor een elektrische auto heeft of zonnepanelen, is een klasse B aardlek vereist.