Subsidie op jouw Laadpaal of Laadstation
Zit jij er aan te denken om een elektrische auto te kopen? Er zijn zijn subsidies om deze aanschaf te stimuleren! Wat veel mensen niet weten is dat veel gemeentes ook subsidies hebben ten gunste van de aanschaf van een laadpaal en/of laadstation.
Wanneer krijg je subsidie op je laadpaal?
Onze overheid wil graag dat we met zijn allen elektrisch gaan rijden. Om dit te promoten zijn er subsidies mogelijk bij de aanschaf van een laadpaal of laadkabel, de investering en de installatiekosten.
Heb je een inkomstenbelastingplichtige organisatie (of een Vennootschap) dan kan je via de MIA (na toekenning) 36% van het totale bedrag, dus inclusief montagekosten in mindering brengen van je fiscale winst. Voorwaarde is wel dat het totale investeringsbedrag hoger licht dan € 2500,-
Om in aanmerking te komen voor het fiscale voordeel moet de laadpaal of het laadstation geplaatst zijn op het eigen terrein van degene die het aanvraagt. Het kan ook op het eigen terrein van een medewerker zijn. Ook moet de aanvraag binnen 3 maanden van de datum van opdracht zijn ingediend.
Ook subsidie op een zakelijke laadpaal?
Het is niet makkelijk om nu uit te zoeken of je gebruik kan maken van subsidies m.b.t. de aanschaf van een zakelijke laadpaal. Het lastige zit hem in het feit dat er verschil zit in de toekenning van subisidies van zakelijk en particulier gebruik. Daarnaast worden landelijke voorwaarden, maar ook gemeentelijke voorwaardes gestel en die laatste kun natuurlijk verschillen. In het algemeen kunnen we stellen dat een zakelijke rijder meer kans maakt op een subsidie voor laadpalen in vergelijk tot een particuliere. Maar nu de hamvraag…..wat is dan zakelijk? Voorwaarde is dat de investering wordt gedaan ten gunste en op naam van een onderneming en dat men het als een investering ziet. Dat mag dus ook een laadpaal voor thuis zijn voor een ondernemen (zzp-er)
Schaf je nu een laadpaal of laadstation zakelijk aan dan zijn er meerdere subsidies mogelijk met fiscale voordelen, te weten:
– MIA (Millieu Investerings Aftrek)
– VAMIL (Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen)
– KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)
Let wel dat jouw bedrijf aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om hier aanspraak op te maken. Neem hiervoor contact op met deskundige
Subsidie voor de particulier
Helaas….schaf jij een laadpaal aan als particulier? Dan zijn er geen landelijke subsidies voor je op dit moment. Het is wel belangrijk om op te letten wat nu precies particulier gebruik is. Het is eigenlijk precies andersom als bij zakelijk. De laadpaal is dan aanschaft door een privé persoon en worden dus niet als bedrijfsmatige investering gezien. Het feit dat u de auto voor woon- werkverkeer gebruik is dan niet van belang.
Zoals eerder genoemd wordt het elektrisch rijden van 1 juli welk gestimuleerd ook voor de particulier.
In een andere blog leggen wij je uit hoe deze subsidie in elkaar steekt!